Geschiedenis hotel

Geschiedenis Hotel De Flandre

Hotel de Flandre, gelegen in het centrum van de stad, bestaat uit twee koetshuizen die beiden vijf verdiepingen tellen.

Deze gebouwen dateren uit de vroege negentiende eeuw en deden vanaf hun bestaan, voor zover we kunnen nagaan, dienst als hotel. Daardoor bleven enkele originele details uit dit tijdperk in eer en zijn veel van de authentieke elementen nog steeds aanwezig in de meeste kamers die het hotel herbergt.
Een prachtig voorbeeld is de inkomhal. Deze bood begin de jaren 1800 toegang aan de kooplieden die met paard en kar arriveerden. De kamers op het gelijkvloers met uitzicht op de binnenplaats waren ooit stallen.

Een ander kenmerk uit deze tijd is de bepleisterde gevel van dit mooie pand, die goed bewaard is gebleven en met veel zorg werd gerestaureerd. Hotel de Flandre telt acht traveeën met vier en een halve bouwlaag, en vertoont bovenaan een versierde fries met ornamenten. De ingang van het gebouw is een poort.

Doorheen zijn luisterrijke geschiedenis ontving het hotel vele beroemdheden en belangrijke gasten. De suite, bijvoorbeeld, was ooit de thuisbasis van de Oostenrijkse componist Joseph Strauss, die in Gent verbleef tijdens uitvoeringen van zijn muziek in 1838. Andere beroemde hotelgasten zijn de opmerkelijke Franse schrijvers Chateaubriand en Lamartine, leden van de entourage van koning Lodewijk XVIII’s Baron Louis, Graaf de Beugnot, en Bertin de Vaux, directeur van het ’Journal Universel’.